Вегетаційний період амаранту триває приблизно 120 днів. Збирають урожай тоді, коли пожовкнуть і почне опадати листя. Щоб перевірити стиглість насіння, треба вдарити рукою по волоті. Якщо встигли, вони почнуть висипатись.

Пророщування насіння амаранту для їжі – процес не швидкий. Зернятка корисної рослини проростають не через день-два, як у пшениці, нуту чи чорної сочевиці, а на третій чи навіть четвертий. Наберіться терпіння і зачекайте, не забуваючи змочувати водою кожні 8-12 годин, якщо вони підсихають і просять води.

Насіння амаранту можна пророщувати та використовувати на бутербродах або в салатах. – Для випікання можна замінювати чверть борошна амарантового. Для приготування панкейків і пасти можна використовувати одне амарантове борошно.