Ферментація круп за допомогою закваски, що містить велику кількість фітази (Такий, як пшенична і житня) – процес, що видаляє фітинову кислоту найефективніше. Ферментація цільнозенового пшеничного борошна із закваскою всього на 4 години при 33°С призводить до видалення 60% фітинової кислоти.

Фітаза – це фермент, який нейтралізує фітинову кислоту та вивільняє фосфор.

Замочування в сироватці або в будь-якому іншому теплому, але не гарячому, кислому середовищі і потім кип'ятіння. Цей спосіб дозволяє нейтралізувати до 88% фітинової кислоти. До того ж, замочування повинно тривати не менше 16 годин, а кип'ятіння – хвилин 20-25.

Злаки та бобові культури потрібно замочити у воді протягом 12-18 годин, наприклад, на ніч. Пророщування. При проростанні насіння, зернових та зернобобових культур фітинова кислота руйнується.