Баклажани нарізають і опускають у каструлю із холодною підсоленою водою. Так як баклажани у воді не тонуть, доведеться притопити їх за допомогою гніту. Півгодини такої «ванни», і вся гіркота з баклажанів йде. Залишиться їх сполоснути, віджати від надлишку води і приступити безпосередньо до приготування.

Розрізаємо плоди вздовж або ріжемо кружальцями і посипаємо великою сіллю. Саме великою: м'якоть овочів пориста, вона охоче прийме в себе дрібну сіль, яка там і залишиться. Так, баклажани перестануть гірчити, але будуть надто солоними. Залишаємо хвилин на 20-30, щоб на поверхні проступила рідина.

Мокрий спосіб видалення гіркоти передбачає, щоб нарізані баклажани замочити на 30 хвилин у підсоленій воді (1 ст. л солі на 1 літр води). Баклажани у такій воді спливають, тому притисніть зверху шматочки баклажанів блюдцем. Після вимочування промийте баклажани під проточною водою.

Для того, щоб знизити ризик отруєння, а також прибрати неприємну гіркоту, з баклажан обов'язково слід зчищати шкірку, і, нарізавши, помістити на 30 хвилин у підсолену воду. Внаслідок цієї нехитрої маніпуляції концентрація соланіну може знизитись на 30%. Про це повідомляє у наукових журналах.