Тільки жовток – Більш надійний варіант. З іншого боку, саме яєчний білок, затвердівши при температурній обробці, фіксує форму. Зовсім без яєць приготувати сирники теж можна – але вони можуть розвалюватися, якщо маса погано злипається.

Щоб сирники не прилипали до сковороди, тісто має бути густим, а перед смаженням слід ретельно запанувати кожен сирник у борошні. Не переборщувати з цукром! Він зробить тісто рідким, і сирники втратить форму. На 400 г сиру достатньо буде 0,5-1 ст.

Слово «сир» більшості слов'янських мов означає різні види кисломолочних продуктів, включаючи сир, але у російській мові рано перестало вживатися в останньому значенні. Назва «сирникиє в ньому українізмом, що витіснив етимологічне.творожники», Див. «Сір».