Відвар готується безпосередньо перед купанням: 1 середня десертна ложка порошку або 2 ложки квітів ромашки поміщаються в воду, що вже закипіла (1 літр) і суміш доводиться до кипіння. Кип'ятити розчин довго не потрібно – досить витримати його 5-10 хвилин на середньому вогні.

чайну ложку ромашки аптечною або пакетик із травою залити склянкою гарячої води, але не окропом. Після закипання вода повинна постояти 10 хвилин, щоб охолонути до 90-95 градусів, найбільш підходящих для заварювання будь-якого чаю. Наполягати під кришкою, як і звичайний чай, 5-10 хвилин.

Порошок квіток ромашки у народній медицині вживають при мігрені; сік ромашки застосовують внутрішньо при лікуванні гастритів, виразковій хворобі шлунка, при спазмах та болях у шлунку та кишечнику, метеоризмі, проносах, хворобах печінки, жовчного та сечового міхура, ниркових кольках.

Щоб приготувати настій, вам знадобиться одна їдальня ромашки та склянку гарячої води. Залийте окропом рослину, потримайте на водяній бані 25–30 хвилин, остудіть і процідіть. Використовуйте отриманий відвар як тонік для обличчя та шиї.