Ягоди вживають у свіжому вигляді, варять із них варення, желе, повидло, начинки для пирогів, компоти, роблять соки, вина, сушать і заморожують. Ягоди жимолості знайшли застосування та в медицині. Вони благотворно впливають на серцево-судинну систему, мають протизапальну, жовчогінну, сечогінну дію.

Ягоди жимолості рекомендуються для тих, хто страждає на авітаміноз, що з'являється найчастіше після зими, коли організм потребує аскорбінової кислоти (вітамін C). Сік зрілих плодів застосовується для лікування мікозів та виразок, а настоянки з квіток та листя зміцнюють здоров'я очей, горла та шкіри.

Ягоди жимолості мають властивість зміцнювати стінки судин і знижувати артеріальне тиск, а тому темно-сині «бурульки» особливо корисні гіпертонікам та людям похилого віку.