Процес рафінування складається з 4 етапів – дегуммінгу (очищення від слизу), відбілювання, вінтеризації (виморожування) та дезодорування. Кожну з цих технологій ми можемо поставити окремо. Параметри олії на вході докорінно впливають на хід та якість процесу фільтрації та на баланс матеріалів у ньому.

Рафінування соняшникової олії полягає в нагріванні олії до температури від 107 до 188 градусів за Фаренгейтом (від 40 до 85 градусів за Цельсієм) та змішування з ним лужної речовини, такого як гідроксид натрію або карбонат натрію.

Молоте насіння замочують у розчиннику, типу бензину, для розчинення жирів. Далі бензин випарюють, а те, що вийшло вилуговують і рафінують, тобто очищають від каламуті, просто фільтрують. Цей продукт ось і називають "рафінована олія".