Процес виготовлення складається з послідовного додавання та нагрівання інгредієнтів у варильному котлі та уварювання до кінцевої температури 120-130 ° C, в результаті якої суміш все ще залишається досить рідкою. Готову суміш охолоджують на столі, що охолоджує, з водяною сорочкою приблизно до 60 °C.

Суміш патоки, рослинного жиру та вершкового масла, цукру та згущеного молока — ось що входить до складу Ірис. Деякі виробники для приготування ірисок використовують і додаткові інгредієнти – ароматизатори, соєвий білок, кунжут, горіхи. Усі компоненти поєднуються, нагріваються до 130 градусів і варяться.

В Росії ірис з'явився лише на початку 20 століття. У 1902 році в Санкт-Петербурзі відтворив тоффі за французьким рецептом шеф-кондитер француз, і назвав їх ірисомна честь однойменної квітки. Як виходить ірис? Ірис виходить шляхом уварювання молока, що згущує, з цукром з додаванням вершкового масла.