Ячнева крупа – вид ячмінної крупи, одержуваної дробленням ячмінного зерна, попередньо звільненого від квіткових плівок та плодових оболонокмає вигляд білих або злегка жовтуватих гранул-крупинок неправильної форми з гострими гранями. На відміну від перлової крупи не піддається шліфування та полірування.

Ячневу виробляють із цільного нешліфованого зерна. Перед цим його очищають від квіткових плівок та плодових оболонок, потім просіюють і дроблять у млині. Перлову крупу роблять по-іншому. Спочатку зерно також очищають від лушпиння та органічних компонентів, дроблять до ядер, потім шліфують та полірують.

Якщо часто вживати ячну кашу, можна налагодити роботу печінки, а також каша сприяє зниженню шкідливого холестерину в крові, очищає судини від бляшок холестерину. Готове блюдо містить багато корисної, природної клітковини, цим відновлює нормальну функцію шлунка, кишечника.

Лікарі рекомендують вводити кашу з ячмінної крупи в меню не рідше 3 раз на тиждень. Корисні речовини, що містяться в ній, сприяють зниженню рівня глюкози у крові. Важливо! Щоб ячнева каша була корисна для організму хворого на цукровий діабет, варити її потрібно тільки на воді.