Є негласні правила розрахунку напоїв на заходи: – якщо гості можуть випити чимало, то на одну людину закуповуйте по 1 пляшці вина та 0,5 пляшки міцного алкоголю. – якщо гості не надто п'ють люди, то закуповуйте по 1 пляшці вина на кожну жінку і по 0,5 пляшки міцного алкоголю – на чоловіка.

І одне з найпідступніших питань – розрахунок алкоголю на кожну людину на банкет.Слід дотримуватись такої схеми для заходу, що триває близько 5-6 годин:

  1. 1 пляшка горілки на двох гостей;
  2. 1 пляшка шампанського на 2-3 гостей (залежить від публіки);
  3. 1 пляшка вина із розрахунку на 1 гостя.

Якщо фуршет або банкет триватиме понад 4 години, розрахунок алкоголю на банкет для одного людини виглядає приблизно так: Шампанське – 0,5 л Вино – 0,75 л Міцний алкоголь – 0,5 л…ДЛЯ 30 ГОСТЕЙ:

  1. Шампанське – 15 л/22 бут
  2. Вино – 23 л/33 бут
  3. Міцний алкоголь – 15 л/22 бут
  4. Безалкогольні напої – 45л/45 бут

Подібний розрахунок вірний і для 20, і для 50 людина – на 20 гостей знадобиться рівно двадцять пляшок вина, а на 50 – п'ятдесят. Горілку, коньяк, віскі та інший міцний алкоголь розраховують інакше. Його зазвичай п'ють невеликою кількістю: приблизно 50 мл на людини.