Кількість міцних напоїв на весілля зазвичай визначається з наступного розрахунку: половина пляшки об'ємом 0,5 літра на одного людини. Загальне кількість пляшок вина, включаючи шампанське та ігристе, як правило, повинно дорівнювати кількості гостей на весіллі.

І одне з найпідступніших питань – розрахунок алкоголю на кожну людину на банкет.Слід дотримуватись такої схеми для заходу, що триває близько 5-6 годин:

  1. 1 пляшка горілки на двох гостей;
  2. 1 пляшка шампанського на 2-3 гостей (залежить від публіки);
  3. 1 пляшка вина із розрахунку на 1 гостя.

Виходячи з класичного споживання алкоголю на одного людини виходить 1 келих білого вина та 2 келихи червоного. Тому виходить 120 мл і 2*150 мл. Біле вино – 120 мл*1(келих)*кількість гостей та розділити на ємність тари. Червоне вино – 150 мл*2(келих)*кількість персон і поділити на обсяг пляшки.