За існуючими правилами в країнах Європейського Союзу допускається внесення не більше, ніж 150 мг нітриту натрію на 1 кг м'яса (що відповідає 15 г NaNO2 на 100 кг несоленої сировини) тобто у перерахунку на нітритну сіль (0,5-0,6%) – не більше 2,5 кг на 100 кг м'яса.

Для людини вагою 70 кг смертельною дозою звичайною кухонною солі вважається 3 грами на кілограм ваги, тобто 210 грам. Летальна доза нітриту натрію – від 2 до 6 грамів (візьмемо середнє 4 грами). У перерахунку на нітритну сіль з концентрацією 0,5% це становитиме 800 грам.

Нітритну сіль використовують для приготування продуктів із м'яса та ковбасних виробів. У фарш додають 10-15 г на 1 кг продукту. Для сиров'ялених видів ковбас потрібно більше інгредієнта – від 20 до 28 г на кожен кілограм продукту.

Нітритну сіль використовують разом із кухонною у співвідношенні 1:1. У середньому м'ясо додають 10г нітритної солі та 10г кухонної на 1 кілограм м'яса.