Найкраще вважати кількість дріжджів щодо кількості борошна та залежно від виду тесту. Для простого тесту (не здобного, де мало цукру та трохи жирів), необхідно 3-5% дріжджів, тобто: На 1 кг борошна – 30-50 г свіжих пресованих дріжджів..Jan 27, 2017

Стандартне співвідношення дріжджів різних видів:

  1. свіжих дріжджів на сухі 3:1 (30 г свіжих = 10 г сухих)
  2. активних дріжджів на моментальні (інстантні): моментальних потрібно на 25% менше. Т. е. 1 ч. л. сухих активних дріжджів замінюється на ? ч. л. швидкорозчинні.

Стандартна пропорція для заміни: 1:3 (10 г сухих = 30 г свіжих). В одній чайній ложці 3.5 г сухих дріжджів, Тому – 1 ч. л.

На кілограм борошна зазвичай кладуть 10 г сухих дріжджів або 20-25 грам свіжих дріжджів. У здобне тісто додають яйця, олію та цукор. Рідини для здобного тіста потрібно менше, а ось дріжджів в нього потрібно класти більше: через здоби воно підніматиметься повільніше.