Зміст сухого речовини (зміст СВ) або маса сухого речовини означає відсоткову частку твердого речовини у суміші. Що ця частка, то суші певна суміш. Одиницею виміру змісту СВ є [мас. %].
Звідси масова частка сухих речовин З, г чи %, в 100 р продукту: З= Сmin · 100/ М= 31,4·100/150= 20,93 = 21 (р чи %), де: М – маса готової страви- 150 р. солі в страві (за нормою, становить 1% від маси страви):
Для рецептури зі складним розрахунком спочатку встановлюють найменування напівфабрикатів та його співвідношення для 1т готових виробів, потім визначають витрата сировини на 1т кожного напівфабрикату. Після цього знаходять кількість кожного виду сировини на частину напівфабрикату, що витрачається під час виготовлення 1т виробів.