Кількість клейковини визначається шляхом виділення сирої клейковини із тіста з наступним відмиванням руками або за допомогою механізованого пристрою. Отриману клейковину зважують та розраховують вміст сирої клейковини щодо проби сухого розмеленого зерна.
Як виміряти клейковину? Кілька разів відтисніть відмиту клейковину між долонями (долоні щоразу протирайте сухою серветкою). Після того, як грудочку клейковини почне прилипати до рук, зважте його на терезах і запишіть отриманий результат. Повторіть операцію відмивання, віджимання та зважування клейковини.
Якість клейковини визначається за допомогою приладу ІДК (Вимірник Деформації Клейковини), здатного вимірювати пружність сирої клейковини. Результат вимірів якості клейковини виражається в умовних одиницях ІДК. Шкала приладу ІДК 3М дозволяє виконувати вимірювання в межах від 0 до 150 умов. од.