Розрахуємо реалізовану торгову націнку за формулою РН = ТН: (100 + ТН): 35% : (100% + 35%) = 25,926%. Валовий дохід знаходимо за формулою ВД = Т x РН: 100: 51 000 руб. May 31, 2006

Націнку у грошовому еквіваленті вважають за такою формулі: Ціна продажу – Вартість закупівлі. Націнку у відсотках вважають наступним чином: (Ціна продажу – Вартість закупівлі) / Вартість закупівлі * 100.

Націнка встановлюється у відсотках від собівартості страви та розраховується за формулою: (ціна продажу – собівартість) / собівартість * 100%. Приклад того ж «Цезаря» (400-100)/100*100%=300%.

Щоб визначити фінансовий результат, потрібно списати не продажну вартість товару, а різницю між роздрібною ціною та ціною придбання, тобто сторнувати суму торгової націнки, відображеної за рахунком 42 «Торгова націнка». Цю різницю, що становить валовий дохід, у роздробі називають реалізованим накладенням.