Його потрібно натирати або ламати на шматки спеціальним ножем. Для цього використовується ніж для Пармезану, коротке лезо якого коле голівку сиру, як шматок льоду. Цим ножем також можна бити халву, щербет та інші схожі за консистенцією продукти.

Різання м'якого сиру виготовляється загостреним ножем зі спеціальними повітряними кишенями. Це дозволяє отримати шматки рівної форми, які в процесі не прилипатимуть до леза. Сир з цвіллю нарізають кубиками, для цього використовують ніж із широким рівним лезом.

Головною шкідливою властивістю пармезану є велика кількість солі, яка вбирається у сир під час виробництва. За твердженнями медиків, здорова доросла людина не повинна вживати більше 2,3 грн. хлориду натрію щодня. 100 грам зрілого пармезану містять 1,6 гр.