Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP — аналіз ризиків та критичні контрольні точки) — концепція, яка передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які суттєво впливають на безпеку продукції.

2, ст. 10 Технічного Регламенту Митного Союзу 021/2011 «Про безпеку харчової продукції» (далі – ТР ТС 021/2011) організації, що займаються виробництвом, зберіганням, перевезенням та реалізацією харчової продукції, повинні розробити, впровадити та підтримувати процедури, засновані на принципах ХАССП.

З англ. мови абревіатура HACCP, як в громадське харчування, і у сфері виробництва продуктів, розшифровується як «Hazard Analysis and Critical Control Points» і означає «аналіз наявних ризиків і розрахунок ККТ – контрольних точок у тому критичному стані».

Компанії, що займаються виробництвом харчової продукції, мають впроваджувати на своєму виробництві систему стандартів на основі принципів ХАССП (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points).