Можна, можливо приготувати і свіжий тузлук, розчинивши у трьох літрах води кілограм солі та столову ложку цукру. Отриманим розчином заливають покладену в ємність рибу. Під час соління з риби, як знаєте, виділяється сік, збільшуючи обсяг розсолу і змінюючи його концентрацію.

Дрібна риба просолюється в розсолі, під гнітом у прохолодному місці, за 2-3 дні, для більшої необхідно 6-8 днів. Після засолення перед сушінням або в'яленням рибу промивають і вимочують у воді для видалення надлишків солі: вимочування триває стільки годин, скільки днів солили рибу.

Для великої риби солі можна сміливо додавати більше (до 200 гр. і більше на кілограм ваги риби). Є рекомендації, що солі має бути 350-400 гр. на літр води.

Термін придатності солоної риби залежить від відсотка вмісту солі та упаковки. Слабосолона риба домашнього приготування зберігається не більше 3 діб, риба середнього посол – до 15 діб, міцного посол – До 1 місяця.