Налийте в каструлю та банки холодну воду так, щоб вона покривала шийки. Якщо банки не вміщуються у каструлі, їх можна не ставити, а покласти горизонтально. Доведіть воду до кипіння та стерилізуйте банки 15-20 хвилин. Потім перемістіть на чистий рушник шийкою вниз, щоб вони повністю висохли.

У духовці На решітку кладемо вниз шийкою банку та ставимо температуру 100-120 градусів. За такої температури банки стерилізуються 10-20 хвилин. Врахуйте, що при перепаді температур вони можуть луснути, тому діставайте сухим рушником і трохи охолонути.

Ставимо банки на лист або решітку в холодну духовку. Можна шийкою вниз або вгору – це значення не має. Чекати, поки вони висохнуть, теж не потрібно – відразу після миття відправляйте до духової шафи. Закриваємо духовку та виставляємо температуру 100-110°C, стерилізуємо банки 20 хвилин.

Стерилізація в духовці. Це досить зручний спосіб, оскільки дозволяє стерилізувати одночасно кришки (їх викладають внутрішньою стороною вгору) та банки. Духовку розігрівають до 50 ° С, через десять хвилин температуру збільшують до 100 ° С. Час стерилізації – п'ятнадцять хвилин.