Китель, як називається одяг кухаря, а точніше – її верхня частина, з'явився невипадково.

Кухарська ієрархія та спецодяг Головна особа ресторану – шеф-кухар. Не випадково його одяг по-військовому називається "китель". Він характерний традиційним кроєм – комір-стійка, двобортна застібка, окантовані рельєфи. На голові – високий ковпак, оброблений драпіруванням або гофрованою тулією.

Це бере зі складками, пілотка, «таблетка» (своя назва головний убір кухаря отримав за незвичайну круглу форму). Загалом етикет передбачає наявність у кожного кухаря як мінімум двох ковпаків. В одному він може готувати на кухні, а в другому за необхідності виходити до зали до клієнтів закладу.

Традиційний кухарський одяг складається з ковпака, двобортної куртки, хустки (краватки), фартуха та штанів. Яким чином кухарський спецодяг набув звичного нам вигляду? Уніформа кухаря еволюціонувала переважно з практичних міркувань. Наприклад, кухарська куртка стала двобортною.