За даними досліджень, ботулізм гине при кип'ятінні. Це найвірніший спосіб убезпечити продукти, що викликають сумнів.Sep 1, 2020

Продукти домашньої консервації рекомендується зберігати у темному місці за низької температури. Цей токсин дуже живучий, і вбити його можна лише кип'ятінням протягом 20-30 хвилин при температурі понад 100 градусів. Саме ця процедура вважається головною профілактикою ботулізмухоча проводять її далеко не всі.

Так як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.

Основні заходи профілактики захворювання ботулізмом: для консервування необхідно використовувати тільки свіжі фрукти та овочі, неприпустимо консервувати плоди, що лежали, зіпсовані; необхідно ретельно мити овочі, плоди та гриби (при необхідності користуйтеся щіткою);