Щоб швидко відновити продукт і зробити ніжним та молочним, достатньо на 1 годину завантажити його в ємність із молоком, Після чого можна використовувати за призначенням. Однак не всі сири розм'якають, просто полежавши у молоці. Якщо цього не сталося, молоко треба підігріти, потім знову покласти сир.
У більшості випадків для твердих і напівтвердих сирів достатньо видалити цвіль ножиком, підрізати 1-2 мм. сиру під пліснявою і спокійно робити бутерброд. А от якщо пліснява виникла на йогурті, кремових сирах, типу філадельфія, рікотта, тоді краще викинути всю упаковку.
Якщо на сирі твердих сортів утворилася плісняване потрібно викидати весь шматок. Гострим ножем необхідно видалити пліснява, зрізати уражений грибом ділянку на глибину 1-2 мм, а решту продукту загорнути і зберігати за правилами. Вживати його в їжу абсолютно безпечно.
На напівтвердих сирах не повинно бути білого нальоту, зріз повинен бути свіжим і не завітреним. Якщо напівтвердий сир пахне аміаком, отже він уже почав псуватися. Якщо сир став маслянистим чи мокрим з обох боків упаковки – отже, він неправильно зберігається.