Залийте яйця холодною водою та поставте на середній вогонь. Як тільки вода закипить, відрахуйте 60 секунд (для яйця середнього розміру) – за цей час білок трохи схопиться. Якщо ви хочете, щоб білок став щільнішим, а жовток залишався рідким, варіть ще 30 секунд.
Скільки варити яйця, щоб добре чистилися? Варіть яйця 10-11 хвилин з моменту закипання води і одразу перекладіть їх у холодну воду. Свіжі яйця варіть на 2 хвилини довше, ніж 5-7 днів, що полежали. Навіть свіжі яйця добре очистяться, якщо під час варіння додати у воду 0,5 год.
Від часу варіння залежатиме щільність жовтка:
- 4-5 хвилин необхідно для яєць некруто.
- 6 хвилин для заварних і твердих яєць некруто.
- 7 хвилин для вершкових яєць круто.
- 8 хвилин для твердих, але вершкових яєць.
- 9 хвилин для дуже твердих яєць, зварених круто.
3 Feb 2022
Вода не повинна сильно кипіти, щоб білок не став гумовим. Для більшої точності можна класти яйця вже в киплячу воду: тоді яйце круто буде зварено за 10 хвилин, у мішечок – за 6-8 хвилин, некруто – за 5 хвилин.