Al dente (Від італ. al dente – "На зуб"; вимовляється аль де́нте) стан кулінарної готовності макаронних виробів чи рису як тверді при укусі. У сучасній італійській кулінарії цей термін означає ідеальну консистенцію макаронних виробів і має на увазі короткий час приготування.

Зазвичай макарони варять 7-10 хвилин – залежно від сорту. Потім дають постояти під кришкою 3-4 хвилини. Готуючи спагетті альденте (або інші макарони), кип'ятимо їх 4 хвилини (або не більше 5 хвилин) і даємо постояти у воді ще дві хвилини.

«В Італії тільки аль денте і ніяк інакше. Це корисно для травлення. По-перше, так продукти зберігають у собі більше корисних властивостей. По-друге, коли в пасті чи рисі багато води, страва стає важкою, її важко переварити — і залишається почуття тяжкості».