на 1 склянка крупи беруть 2-3 склянки води або суміші води та молока. Якщо варите її лише на молоці, беріть 3–4 склянки. Чим менше рідини, тим густіша буде каша.

Посоліть киплячу воду і почніть поступово всипати крупу в каструлю, постійно перемішуючи її. Варити ячну кашу потрібно на помірному вогні до того часу, поки крупа не вбере у собі всю рідину. У готову кашу, за бажанням, додайте ще трохи солі та покладіть шматочок вершкового масла.

Як варити ячну кашу Головне — дотримуватись пропорцій і стежити за тим, щоб у процесі вона не підгоріла. Перед приготуванням переберіть крупу: приберіть сміття та темні зерна. Обов'язково промийте ячку кілька разів, поки вода не стане прозорою. Якщо цього не зробити, каша може гірчити.