Кефір має бути однорідним за консистенцією. Якщо є грудочки та пластівці, значить, продукт неправильно зберігали і термін придатності його минув. Якість кефіру визначається за вмістом у ньому білка. У хорошому продукті його має бути не менше ніж 3%.

За результатами лабораторних випробувань високоякісною продукцією, що відповідає не тільки обов'язковим вимогам законодавства, а й випереджальним вимогам стандарту Роскацтва, визнано кефір торгових марок: «36 копійок», «Авіда», «Агрокомплекс», «Будиночок у селі», «Молочна благодать», «Нежеголь», «…

Колір якісного кефіру має бути молочно-білим рівномірним по всій масі. Жовтий колір продукту вказує на те, що він зіпсувався і термін його придатності вже вийшов. Якщо ж у кефіру простежується якийабо відтінок, значить, до нього додані барвники під виглядом харчових або фруктових добавок.

Класичний кефір, Зроблений за всіма правилами, повинен мати білий колір і однорідну консистенцію з порушеним чи ні згустком: щоб його "розбити", напій перед вживанням рекомендують збовтати. Смак у якісного продукту чистий, трохи гострий, щипливий.