Процес травлення включає в себе змішування їжі із шлунковим соком та її переміщення через шлунково-кишковий тракт. У ході цього переміщення вона розуміється на складові, що використовуються на потреби організму. Травлення починається в роті – при пережовуванні та ковтанні їжі.

Етапи травлення

  • Етап 1. Їжа потрапляє у ротову порожнину – перший «перевалочний пункт». …
  • Етап 2. Найінтенсивніше перетравлення їжі відбувається у шлунку та тонкому кишечнику. …
  • Етап 3. У кишечнику травні процеси завершуються.

Спочатку їжа потрапляє в ротову порожнину, потім через горлянку і стравохід – у шлунок, та якщо з нього – в кишечник. У ротовій порожнині вона пережовується зубами, змочується слиною і перемішується язиком. Під дією слини їжа починає перетравлюватися.

Зазвичай їжі потрібно від 6 до 8 годин, щоб пройти через шлунок до тонкої, а потім і товстої кишки. Як тільки частково перетравлена ​​їжа благополучно потрапляє в товсту кишку, вона може залишатися там більше доби і розщеплюватися далі.