Кращий хамон в Іспанії – той, що має маркування "Pata negra" або "Bellota". Pata negra («чорна нога») є різновидом хамона іберіко. Це не якийсь окремий сорт чи порода свиней.

Декілька порад:

  1. Правильний хамон ніколи не продається у вакуумній упаковці.
  2. Гарний хамон іберико повинен мати назву de cebo або de bellota.
  3. Щоб визначити візуально типу хамона зверніть на колір копитця ноги: чорне копитце – хамон іберіко, біле – хамон серрано.
  4. Важить нога має в районі 6-8 кг.

Хамон – це окіст, тобто свиняча нога, належним чином просолена та пров'ялена у природних умовах. Нога, до речі, не будь-яка, а задня. Передня нога у іспанських м'ясників має зовсім іншу назву – палета (paleta).