У готовому вигляді пряність асафетида представляє зернисту масу невизначеної форми. Зерна («мигдалики») різної величини пов'язані між собою жовто-коричневою липкою масою. Зерна всередині молочно-білі з рожевими прожилками. На місці розрізу від дії повітря стають пурпурно-червоними, а згодом червоно-бурими.

Антизапальна властивість асафетиди застосовують для тривалого головного болю, пов'язаного з неповноцінним припливом крові в капілярах. Тим самим порошок здатний усунути надлишкові вільні радикали та напругу. Також досить ефективно лікує мігрені.

Асафетида має аромат цибулі і часнику, на вигляд дуже схожа на деревну смолу, неоднакової величини, жовта зовні і молочно-біла з рожевими прожилками на розрізі.

Замінити асафетиду можна сумішшю рівних частин подрібненого цибулі-порею та часнику. Для одного рецепту достатньо 1/2 ч. л. даної комбінації.