Ожину їдять свіжою, варять у власному соку, перетирають із цукром. З неї виходять смачні варення та джеми. Свіжа ягода йде в десерти, коктейлі, використовується для оздоблення салатів. Ожину перемелюють для сорбетів та смузі.

Плоди ожини використовуються у лікуванні ниркових хвороб, захворюваннях сечового міхура та при шлункових та кишкових захворюваннях Вони також корисні при цукровому діабеті та суглобових хворобах. Ожина позитивно впливає на роботу головного мозку та нервової системи.

Найважливіший нутрієнт, який є у складі ожини, – Клітковина. Її недолік призводить до проблем із травленням: здуття, запорів, болю. Регулярно вживаючи клітковину, ви знижуєте ризики серцево-судинних захворювань. У ягодах темних квітів міститься велика кількість вітаміну С.

Ожина благотворно впливає на нервову систему, допомагаючи та впливаючи заспокійливо при неврозах та безсоннях. Корисна ожина і жінкам, що переживає клімакс, – особливо чай зі свіжих ягід, заварених окропом. Ожина покращує стан при гінекологічних захворюваннях, допомагає нормалізувати менструальний цикл.