З яблук та груш можна зробити чудове домашнє вино та настоянки, фруктові чіпси, варення, компоти, сік, оцет, пастилу… І це вже не кажучи про сезонні вітамінні салати і ароматні пиріг і запіканки! Зрештою, фрукти на зиму можна засушити чи заморозити.

Падалицю можна додавати до компосту. Не всі з цим згодні, багато хто боїться зараження такого компосту хворобами, але властиві саме яблукам шкідники та суперечки грибів гинуть від високих температур. А корисні речовини з плодів роблять компост поживнішим.

ОпалиАле хороші плоди можна використовувати в кулінарії: зварити варення, зробити мармелад, висушити або спекти пиріг. Трохи зіпсована падалиця піде на корм худобі чи птиці.

У жодному разі не можна залишати падалицю на землі. Справа в тому, що такі плоди швидко зазнають гниття та зараження різними захворюваннями. При цьому можливе зараження ґрунту, а також майбутніх урожаїв. Тому яблука, що опали, необхідно збирати, сортувати і відправляти на подальшу переробку.