Його можна використовувати при приготуванні м'ясних, рибних страв, а також салатів.. У Японії традиційно його використовують для приготування риби, у Західних країнах — для приготування м'яса та овочів. У деяких закладах швидкого харчування він також використовується при приготуванні гамбургерів, які потім подаються із салатом.

Теріяки – один із традиційних соусів японської кухні. З давніх-давен він використовується для маринування м'яса, птиці або риби перед приготуванням (смаженням, гасінням, запіканням) і як пікантне доповнення до готових страв.

Соус для теріяки готують із соєвого соусу з додаванням цукру, саке та/або мирину. За межами Японії під теріяки в основному розуміють страви, приготовані просто з використанням солодкого соусу, або які використовують соус як маринад. Соус теріяки відноситься до класичних соусів національної японської кухні.

Теріяки на смак гострий та пряний, добре поєднується з м'ясними стравами, коли унаги більш підходить для риби. Склад унаги, включаючи японський соєвий. соус, японське солодке рисове вино мирин, японське рисове вино сяке та цукор чи мед.