Марочні вина — напої, виготовлені в строго визначеному регіоні з тих самих сортів винограду і витримані понад 18 місяців. Особливістю марочних вин є стабільний смак, який не змінюється десятиліттями завдяки строго витриманій технології виробництва.

Ординарні – це вина, що споживаються наступного року після року їх виробітку без витримки. Марочні високоякісні вина виробляються з певних сортів винограду та витримуються в дубовій тарі не менше 1,5 – 2 років, рахуючи з першого січня наступного за врожаєм року.

Їдальні (або натуральні)

  1. сухі винавина, Виготовлені шляхом повного зброджування сусла з залишковим вмістом цукру не більше 0,3% …
  2. напівсухі (спирт – 8,5-15% про, цукор – 4-18 г / л);
  3. напівсолодкі (спирт – 8,5-15% про, цукор – 18-45 г / л);
  4. солодкі (спирт – 8,5-15% про, цукор – не менше 45 г / л).