Іріс – помадна маса, одержувана при уварюванні згущеного молока з цукром, мелясою (патокою) і жиром (вершковим або рослинним маслом або маргарином). У порційному вигляді продається як цукерки.

Суміш патоки, рослинного жиру та вершкового масла, цукру та згущеного молока – ось що входить до складу іриса. Деякі виробники для приготування ірисок використовують додаткові інгредієнти – ароматизатори, соєвий білок, кунжут, горіхи. Усі компоненти поєднуються, нагріваються до 130 градусів і варяться.

Але коли в 1902 році французький кондитер Жозюе де Морнас випробував їх рецепт у Санкт-Петербурзі, він вирішив, що має придумати для цих цукерок інша назва – така, яка точно запам'ятається російською. І не просто запам'ятається, а асоціюватиметься з чимось особливо ніжним.

Відомо лише, що у Франції іриски були надзвичайно популярні з XV століття, щоправда, французи знали їх під назвою «таффі». А американські кондитери запевняють, що їхні батьки винайшли ірис, оскільки першими почали варити карамель у спеціальних глибоких мідних котлах.