Апельсин є круглим цитрусовим фруктом з помаранчевою шкіркою, іноді з червоними прожилками. М'якуш у нього кислуватий, світло-помаранчевий або (у апельсинів-корольків) темно-червоного кольору, поділена на часточки.

Смачні та солодкі апельсини повинні бути соковитими, а тому і вагомими – вибирайте плоди важчими. Обов'язково понюхайте – стиглі плоди мають виразний аромат. Якщо знайдете апельсини з яскраво-вираженим пупком (верхівка плоду), то напевно такий плід буде смачним та солодким.

Більшість апельсинів із зеленою шкіркою стигліПомаранчевими ж вони стають у міру того, як поступово починають гнити. Зелена шкірка у апельсина зовсім не означає, що фрукт не дозрів або що його колір — неприродний, фрукти просто накопичують хлорофіл.