Один із найпопулярніших способів перевірки наявності цукру в меді є перевірка йодом. Мед змішують із водою у пропорції 1 до 1 і додають кілька крапель йоду. Якщо мед починає синіти – перед вами мед із добавками цукру. Ще один спосіб перевірки меду – хімічний олівець.

Мед з цукровим сиропом має підвищену вологість, це можна перевірити наступним способом: опустіть в мед шматочок хліба, а через 8-10 хвилин дістаньте його. У якісному меді хліб затвердіє. Якщо навпаки, розм'якшився або зовсім розповзся, то перед вами не що інше, як цукровий сироп.

Зробіть розчин меду з водою, якщо мед натуральний розчин вийде без осаду. Капніть у нього 2-3 краплі йоду, він не повинен посиніти. Якщо в меді є домішка у вигляді крохмалю або борошна, йод вступить у реакцію з нею і розчин посиніє. Чистий мед не реагує на йод, кольори він змінить.

Різні сорти меду містять глюкозу та фруктозу в різній пропорції. Наприклад, в акаційному меді більше фруктози, а в меді із соняшника більше глюкози. Тому кожен вид меду відрізняється від іншого за солодощами.