Щоб прибрати хвости, необхідно виміряти міцність рідини у струмені. Як правило, сигналом про те, що пішли «хвости» є її падіння доя 30-45 градусів. Цифри знову ж таки індивідуальні, багато досвідчені винокури вважають хвостами всі фракції, міцність яких не перевищує 40 градусів.
Тому для визначення фортеці браги краще використовувати виномір. Для того щоб визначити фортецю браги за допомогою виноміру необхідно проводити вимірювання двічі: як тільки напій був поставлений і коли він вже готовий. Виномір визначає густину напою. Потім за допомогою формули визначається вміст спирту.
Як виміряти фортецю спиртометром
- Розбавити спирт водою, почекати 5-10 хвилин, поки інтенсивність хімічної реакції знизиться (у цей час виділяється багато тепла).
- Протерти ареометр сухою чистою тканиною, щоб не залишилося жирних чи брудних плям. …
- Привести температуру розчину до рекомендованої – 20°C.
Для визначення точної цифри знадобиться інструмент – ареометр (виномір, цукромір, спиртометр). Це прилад для вимірювання густини рідини, градуйований таким чином, що шкала відразу показує вміст етанолу в розчині.