Чеська (або Богемська) класифікація дозволяє чітко визначати розміри кожної партії бісеру. Суть цієї системи дуже проста – вимірюється діаметр намистин у лежачому положенні отвором вгору на відрізку 1 дюйм (25,4 мм). Від того скільки вміщається на цьому відрізку і залежить маркування.Nov 15, 2018

Розмір бісеру визначається кількістю бісеринок, покладених рівно за 1 дюйм. 1 дюйм (інч – inch) – 25,4 мм. Відповідно, розмір бісеру 5/0 означає, що на одному дюймі можна розмістити п'ять бісеринок. Таким чином, чим дрібніший за чеський бісертим більше його порядковий номер.

Чеського бісеру 10/0 в 1см міститься приблизно 7 штук. Чеського бісеру 11/0 в 1см міститься приблизно 7,5 штук.Розміри бісеру

розміррозмір (мм)
8/03мм
11/02,2мм
15/01,5мм

Маркер 6/о означає, що бісеринка менше еталона в 6 раз, 12/о – діаметр бісеру менше еталона в 12 разів.