визначається різницею між надходженням в організм білків, жирів та вуглеводів з їжею та виведенням продуктів їх розщеплення.

Засвоюваність залежить від якості їжі: значний вміст клітковини (у тому числі розчинної) здатне суттєво зменшити всмоктування; деякі мікроелементи, що містяться в їжі, впливають на процеси всмоктування речовин у тонкому кишечнику; жири різної природи всмоктують по-різному.

Прості способи покращення травлення

  • Харчуйте дрібно. Їжте невеликими порціями, але часто мінімум 5 разів на день. …
  • Пережовуйте ретельно. Так Ви збільшите засвоюваність їжі. …
  • Не запивайте їжу. Це дозволить підтримувати оптимальну концентрацію травного соку.

Їжа рослинна засвоюється гірше їжі тваринного походження внаслідок великого обсягу клітковини, що міститься в ній, ускладнює травлення. В середньому тваринна їжа засвоюється на 95%, рослинна – На 80% і змішана – на 82-90% (залежно від переважання тварин або рослинних продуктів).