Націнка встановлюється у відсотках від собівартості страви та розраховується за формулою: (ціна продажу – собівартість) / собівартість * 100%.1 Jul 2021
Щоб дізнатися суму націнки у грошовому еквіваленті, необхідно від кінцевої вартості товару відібрати його собівартість. Розрахувати цей показник можна також шляхом складання таких витрат компанії, як податки, комісія посередників, витрати на персонал та прибуток компанії.
Націнка – Різниця між ціною закупівлі товару та вартістю його реалізації. Націнка дозволяє як отримати прибуток від продажу страви, а й повністю покрити всі витрати підприємства. Якщо націнка розрахована неправильно, то підприємство громадського харчування працюватиме без прибутку і незабаром піде в мінус.
Першу величину потрібно розділити на другу, і суму, що вийшла, помножити на 100%. У результаті Ви отримаєте ціну на блюдо. Дані операції можна надати наступною формулою: (Вартість інгредієнтів на страва ÷ бажана надбавка у відсотках) ×100 % = ціна страви.