Пиріжки – це пиріг у мініатюрі. Почали готуватися пиріжки так само давно, як і сам пиріг. У селянських сім'ях прийнято їсти з однієї великої миски, що пов'язано насамперед із практичними цілями (наявність невеликої кількості начиння, відсутність води для миття посуду тощо).Apr 16, 2014
Форма печених пиріжків «човником» (подовжено-плеската з загостреними кінцями) або овальна, смажених пиріжків — овально-плеската або «півмісяцем».
Пиріжок | |
---|---|
Країна походження | Східна Європа |
Компоненти | |
Основні | Дріжджове тісто, солодкі та несолодкі начинки |
Медіафайли на Вікіскладі |
У 1233 році ця страва під назвою "пироги варені" представив співвітчизникам домініканський монах-місіонер Яцек Одровонж (згодом канонізований як святий Гіацинт), який повернувся на батьківщину після чотирирічного перебування в головному місті тодішньої Русі.
Пиріжок – маленька страва з дріжджового тіста з начинкою, яка випікається (у духовці) або смажиться (у фритюрницях, маленьких каструлях або казанах). Назва утворена від слова пиріг.