Переварюючи цукор, мікроорганізми вивільняють вуглекислий газ, який розчиняється у вині. Вони є джерелом характерних бульбашок в ігристому вині. "Від кількості цукру залежить кількість і розмір бульбашок", – пояснює Жерар Ліже-Белер, фізик з Реймського університету, який вивчає бульбашки в ігристих винах.

Пухирці в келиху ігристого вина утворюються в результаті виділення вуглекислого газу, розчиненого в ньому великій кількості – в середньому 12 г на літр. З однієї відкритої пляшки шампанського, вже за атмосферного тиску, виділяється в середньому близько чотирьох-п'яти літрів вуглекислого газу.

Вважається, що у келиху хорошого шампанського бульбашки утворюються протягом 10-20 годин після відкорковування пляшки. Якщо бульбашки швидко скінчилися, є підозра на штучну газацію. У середньостатистичній пляшці шампанського "міститься" близько 250 мільйонів бульбашок.

Для того, щоб видалити бульбашки, використовують будь-що – виделки, ножі, дріт від пробки… Разом з тим є простий і ефективний пристрій для видалення бульбашок з шампанського. Просто опустіть його в келих і обережно покрутіть. Будьте обережні – половина вмісту келиха може опинитися на столі!