Такі очі виходять при виробництві сиру пластовим способом. Сирне зерно не засипають у форму, а формують пласт, який піддається пресуванню. Таким чином, між сирними зернами практично не залишається порожнин. Сирні очі з'являються в тривалому процесі дозрівання сиру.

Відразу після виробництва сир Маасдам виглядає так само, як гауда та едамер. Однак, незабаром після того, як починається процес дозрівання, сире тісто набуває особливого вигляду: у ньому з'являються характерні великі округлі порожнини (очі). Це відбувається через гази, які утворюються всередині сиру під час бродіння.

Виявляється, в утворенні дірочок у сирі винні мікроскопічні частинки сіна, що потрапляють у молоко (з якого, власне, і виробляються сири) під час доїння корів. Виходить, що дірочки у сирі створює хімія та хімічні реакції, а не бактерії, як ще кілька років тому вважали вчені.