Замочування в сироватці або в будь-якому іншому теплому, але не гарячому, кислому середовищі і потім кип'ятіння. Цей спосіб дозволяє нейтралізувати до 88% фітинової кислоти. До того ж, замочування повинно тривати не менше 16 годин, а кип'ятіння – хвилин 20-25.

Замочування круп та бобових знешкоджує антинутрієнти, у тому числі фітинову кислоту. Сприяє пробудженню ферментів, виробництву вітамінів у крупах та бобових.

Овес містить дуже мало фітази, особливо після промислової теплової обробки, і вимагає дуже тривалого періоду приготування для зниження вмісту фітинової кислоти. Замочування при 25°С на 16 годин не зменшує вміст фітинової кислоти, як і пророщування протягом трьох днів за тих же температур.