Іноді можна просто очистити баклажани від шкірки, щоб позбавитися гіркоти. Мокрий спосіб видалення гіркоти передбачає, щоб нарізані баклажани замочити на 30 хвилин|мінути| в підсоленій воді (1 ст. л солі на 1 літр води). Баклажани в такій воді виринають, тому притисніть зверху шматочки баклажанів блюдцем.

Баклажани нарізають і опускають у каструлю із холодною підсоленою водою. Так як баклажани у воді не тонуть, доведеться притопити їх за допомогою гніту. Півгодини такої «ванни», і вся гіркота з баклажанів йде. Залишиться їх обполоснути, віджати від надлишку води та приступити безпосередньо до приготування.

І ще один популярний спосіб позбавити баклажани від гіркоти – натерти їх сіллю. Для цього потрібно розрізати кожен баклажан навпіл і натерти кожну половинку сіллю. Баклажани пустять сік, разом з яким вийде і гіркота. Через 12 – 15 хвилин потрібно промити баклажани холодною водою.

Що стосується овочів, які довго зберігалися і вже "постаріли", сіль допоможе зменшити гіркоту, яка збільшується разом із віком плода. Якщо баклажан великий, м'який або дуже насіння, варто витратити час і сили на попереднє підсолювання.