Івасі – Риба сімейства оселедцевих, але це не оселедець, а тихоокеанська сардина. Оселедець її назвали тільки через подібність — ну і ще через те, що її солять як оселедець. Від оселедця вона відрізняється та смаком: він більш насичений, темний, потужний; івасі також дорожче.

Івасі готують так само, як і звичайний оселедець – його можна засолювати, маринувати, гасити, відварювати, смажити. Дуже смачною буде і свіжозав'ялена та копчена івасі, а також запечена на грилі! З івасі готують і популярні нині суші, а з приготовленого фаршу цієї незрівнянної рибки виходять чудові котлети.

Торгівельна назва "оселедець івасі» дана риба отримала завдяки зовнішній схожості з оселедцем та японським словом 鰯 [iwashi] «сардина». Деякі автори не виділяють далекосхідну сардину в окремий вигляд, а вважають її підвидом Sardinops sagax melanosticta.