У зимовий час на риболовлі опариша тримають за пазухою, влітку прямо в тіні, а зберігання – у холодильнику.

Найкраще в хвойній тирсі. Закладати опариша на зберігання необхідно у свіжий субстрат. Місткість із мешканцями поміщаємо в холодильник, температуру виставляйте від +1 до +3 градусів, це оптимальний варіант, при якому опариш знаходиться у напівсонному стані, близькому до анабіозу.

За сприятливих умов проводять 10-15 днів у вигляді личинки, після чого перетворюються на муху. За несприятливих умов занурюються в анабіозний стан, у якому здатні витримати морози до -30 °C. При негативних температурах можуть жити до 3 років, не перетворюючись на мух.

Для харчування зазвичай підкладають шматки м'яса, риби і навіть сир, якщо не шкода. Час годування та обсяг корму визначають, виходячи із загальної кількості личинок. При бажанні розвести кольорових опаришів у корм додають харчовий барвник.