Патісони для вживання в їжу починають збирати у недозрілому вигляді, коли шкірка у плодів ще тонка і ніжна, і насіння недозріле і м'яке. Розміри таких плодів – від 7 до 12 см у діаметрі. Збирайте плоди 2 – 3 рази на тиждень, акуратно зрізаючи їх ножем разом із плодоніжкою.

У Підмосков'ї до прибирання патисонів приступають наприкінці серпня, рідше на початку вересня – це залежить від сорту та часу посадки культури. Зрізають овочі з плодоніжкою трохи недозрілими (зазвичай це 7-12 денні зав'язі).

У біологічній стиглості плоди можуть зберігатися буквально до квітня-травня. Про настання біологічної стиглості вам підкаже колір шкірки, як правило, вона стає світлішою, білястою, у деяких сортів може навіть бути жовтою або помаранчевою.