самі організовують курси дегустаторів. Як правило, з багатьох студентів лише деякі успішно проходять всі етапи навчання, отримують відповідний диплом та запрошення працювати в компанії. Інший спосіб освоїти професію – закінчити виш за фахом технолога харчової, тютюнової чи парфумерної промисловості.

Що стосується освіти, те, щоб стати дегустаторомнеобхідно отримати вищу утворення у тій сфері, де він планує працювати. Наприклад, це може бути спеціальність "Технолог харчового виробництва" або "Технологія парфумерно-косметичних засобів".

2. Тітестер, він же дегустатор чай або чайний сомельє. Титестери працюють на виробництвах чаю та в компаніях імпортерах. Вони перевіряють якість продукції, що відправляється і поставляється, складають нові купажі і розраховують рецептуру.